Vinbärsskörd

Idag har jag länsat vår svarta vinbärsbuske. Det blev ungefär 5 kilo vinbär. Hur många liter det blev har jag inte riktigt koll på, men jag fick ihop 8 flaskor på 75 cl ångkokt saft med saftmajan.

Jag skördar mina svarta vinbär på ett lite okonventionellt sätt. Jag orkar inte stå vid busken och plocka, så vartannat år klipper jag istället ner busken gren för gren och plockar av grenarna sittandes vid trädgårdsbordet.

När vi köpte vårt hus för drygt 6 år sedan hade vi tre vinbärsbuskar som var rätt nedgångna och gav dåligt med skörd. Jag klippte ner två till marken och grävde bort dem och gav bort dem på Citytorget till folk som ville ha. Den mest välmående busken behöll jag, men jag ledsnade på den och klippte ner den med för att komma åt runt omkring den.

Vad hände? Jo, det spruttade ut nya skott överallt! Året efter såg den ut som ny. Den gav sparsamt med bär, men oj, vad stora de få bären var! Året efter det hängde kvistarna nästan nere på backen av enorma vinbär. Det var så mycket bär att jag helt sonika klippte ner hela busken igen. Jag orkar inte skörda en massa vinbär varje år i vilket fall.
Jag vattnar aldrig busken och jag bryr mig inte heller om att gödsla den. Den är väldigt styvmoderligt behandlad och trivs i alla fall. Så då får den väl stå där. 😛

Så nu kör jag ”Anjas vartannat-år-princip”. När jag skördar vinbär, klipper jag ner busken ordentligt. Nästa år kommer det att vara lite vinbär, men jättefina blad, som jag kan skörda och göra te på istället. 🙂

Så här i efterhand har jag läst på lite om vinbärsbeskärning. Att föryngra svarta vinbär på det här sättet ska enligt diverse trädgårdsböcker vara helt i sin ordning, men annars när man ska föryngra vinbär, särskilt röda eller vita, så tar man kanske en tredjedel av grenarna varje år i stället. På så sätt får man vitala buskar som ger bra avkastning varje år.


Om Anja

Jag är blomtokig, galen i svamp, djur och natur. Att odla mina egna grönsaker är bland det mest tillfredsställande jag vet. Men jag hatar att klippa gräs. :-P Jag är en lyckligt gift tvåbarnsmor med en hund, fyra katter och en damm full av liv. På fritiden driver jag webbutiken WedShop tillsammans med min man, där vi bland annat säljer floristmaterial.
Det här inlägget postades i Trädgård. Bokmärk permalänken.