Lite svampsnack…

Jag har varit förkyld hela veckan och kände mig lite bättre idag. Så jag åkte tidigare och kollade upp Rävåskullen en sväng innan jag skulle hämta barnen från dagis och skola. Det var ingen vidare bra idé. Jag mådde inte alls bra av det. Och det är inte lätt att ”ta på sig svampögonen” när man nästan hallucinerar av ansträngningen på grund av förkylningen. Det gör jag inte om i första taget.

Jag ville ju bara kolla om de svarta trumpetsvamparna hade börjat komma. Jag hittade bara ett par stycken och en stackars karljohan, som drabbats av en giftig parasitsvamp som heter svampsnylting.

En svamp som är angripen av snylting blir deformerad; hatten stannar i växten, fotbasen sväller upp, svampens kött får gula fläckar och den ser allmänt oaptitlig ut. Till sist täcks den stackars svampen av vitt mögel. Snyltingangripen svamp ska man inte äta… Ni vet artiklar i kvällstidningar som basunerar ut att folk blivit sjuka av vanlig karljohan? De stackars sjuklingarna har fått i sig lite väl mycket svampsnylting i sin karljohan.

Hur som helst, jag orkade inte promenera mer, så jag vandrade tillbaka mot kyrkogården, där jag parkerat bilen.

Karljohan angripen av parasitsvampen svampsnylting

Skogskyrkogården i Karlskoga är en av de vackraste och mest rofyllda platser jag vet. Och svampen stortrivs verkligen på kyrkogården. Jag skämtar inte. Dels lockar väl inte tanken folk att plocka middagen på kyrkogården och sen är väl marken välvattnad och kanske… jag vet inte… hrm.. välgödd? 😉

På vägen tillbaka såg jag MASSOR med svamp längs med kyrkogårdsmuren. Panterflugsvamp (giftig) blandad med finluden stensopp (ätlig). Finluden stensopp är lika fin matsvamp som karljohan. Den ser ut som en karljohan, men den är kanske lite ljusare brun och mattare på hatten. Den växer ofta med finare lövträd som bok och ek. Finluden stensopp till och med kallas för  ”sommarkalle”, eftersom den dyker upp lite tidigare än vanliga ”kallar”.

Några ”sommarkallar”, som lämnades kvar på kyrkogården. Det sved lite, för de var så himla fina.

Ett par panterflugsvampar

Jag plockar aldrig kyrkogårdssvamp, såvida det inte är till något ädelt syfte som svamputställningar, men jag drog fram mobilen och började fota. Så hejdade en gammal dam mig och frågade mig vad det var för vackra svampar jag fotograferade. Vi pratade en liten stund om skogspromenader, svamp och lingonplockning. Hon tyckte att jag gott kunde plocka svampen om den var ätlig, för ”Det gjorde väl ingen något ont att man plockade svamp på kyrkogården?” Gullig tant.

Gulliga tanten med en massa sommarkallar och panterflugsvampar

Om Anja

Jag är blomtokig, galen i svamp, djur och natur. Att odla mina egna grönsaker är bland det mest tillfredsställande jag vet. Men jag hatar att klippa gräs. :-P Jag är en lyckligt gift tvåbarnsmor med en hund, fyra katter och en damm full av liv. På fritiden driver jag webbutiken WedShop tillsammans med min man, där vi bland annat säljer floristmaterial.
Det här inlägget postades i Svamp. Bokmärk permalänken.