Kalles 35-årstårta


Den tredje augusti åkte vi till min väninna Jessies landställe, bortom Finnerödja, med barnen och hälsade på hennes familj. Det var supertrevligt och vi hade tur med vädret.

Dagen innan hade Kalle fyllt 35 år och några dagar innan det hade Jessies lilla dotter fyllt 1 år. Så jag tyckte att vi kunde lyxa till det med lite tårta. Jag delade en tårtbotten i två och gjorde två ”halvtårtor”; den ena tillägnad Kalle och den andra till Jessies dotter.
Tårtorna dekorerades med färska bär och ätliga (läs ’icke giftiga’) blommor. Min dotter tog det bokstavligt och försökte äta upp rosen, som om det vore en marsipanros. Den var inte lika god. 😀

Ätbara blommor är dekorativa att ha i allt möjligt. Vissa blommor är nästintill smaklösa, medan andra kryddar maten samtidigt som de är vackra. Hela blommor eller kronblad av ätbara blommor kan man ha i sallad, bröd, kakor, isbitar eller dekorera tårtor med… Stora squash- och pumpablommor kan man fylla med färs och ugnsbaka (vanligt i södra Europa).

Exempel på ätbara blommor är viol, pensé, ringblomma, gurkört, indiankrasse (frukterna kan dessutom läggas in som kapris), sockerärt, blåklint, äkta fläder (supergott med några blomklasar i en kanna vatten), ros, tagetes, nejlika… Det finns många fler som jag inte kommer på nu.

Jag rekommenderar dock inte att man dekorerar med köpta snittrosor eller dylikt, eftersom de brukar vara rejält besprutade.

 

Om Anja

Jag är blomtokig, galen i svamp, djur och natur. Att odla mina egna grönsaker är bland det mest tillfredsställande jag vet. Men jag hatar att klippa gräs. :-P Jag är en lyckligt gift tvåbarnsmor med en hund, fyra katter och en damm full av liv. På fritiden driver jag webbutiken WedShop tillsammans med min man, där vi bland annat säljer floristmaterial.
Det här inlägget postades i Blommor, Recept. Bokmärk permalänken.